maanantai, 20 helmi 2017

LAGUNA selvittää maailmankaikkeuden ja aineen salaisuuksia

Sähköposti Tulosta

Päivitetty 21.9.2015


Pyhäsalmen kaivokseen syvälle maan alle rakennettava jättimäinen neutriinoilmaisin ja sen tutkimuslaboratorio olisi
historian suurin kansainvälinen tiedehanke Suomessa.


 

LAGUNA -hanke

LAGUNA tulee sanoista “Large Apparatus studying Grand Unification and Neutrino Astrophysics”. Kyse on suuresta havaintolaitteesta, jonka tarkoituksena on tutkia neutriinotähtitiedettä sekä fysiikan suurinta ongelmaa, niin sanottua suurta yhtenäisteoriaa. Hankkeen tulokset voisivat mullistaa luonnon peruslakien ja aineen olemuksen tuntemusta vähintään yhtä paljon kuin kuuluisan Higgsin hiukkasen löytäminen.

 

Miksi Pyhäsalmi sijoituspaikaksi?

Suuret neutriinoilmaisimet tulee sijoittaa syvälle maan alle sopivan etäisyyden päähän CERNistä. Pyhäsalmen kaivos Pyhäjärvellä täyttää nämä vaatimukset. Lisäksi kallion rakennettavuusominaisuudet ovat hyvät, eikä alueella ole koetta mahdollisesti häiritseviä ydinvoimaloita.

Tehtyjen tieteellisteknisten (Design Study: 2008-2011 ja LAGUNA-LBNO: 2011-2014) vertailujen perusteella Pyhäsalmen kaivos on ensisijainen sijoituspaikkavaihtoehto.

 

Työtä ja pitkäjänteistä kansainvälistä toimintaa Suomeen

LAGUNAn ilmaisimien rakentaminen kestää alustavien arvioiden mukaan noin kymmenen vuotta, minkä jälkeen ne olisivat toiminnassa usean vuosikymmenen ajan. Ilmaisimien sijoittuminen Suomeen toisi maahamme kansainvälistä tutkimusrahoitusta ja huippuluokan teknistieteellistä erityisosaamista sekä tutkijaryhmiä ympäri maailmaa. Toimiva toimintaympäristö houkutellee myös muita tieteellisiä ja teknillisiä toimijoita alueelle.

Jo nyt LAGUNA -hankkeessa on mukana 47 tiede- ja teollisuuspartneria 14 maasta. Mukana ovat mm. Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERN, Japanin vastaava KEK ja Venäjän INR. Suomesta mukana ovat Helsingin, Jyväskylän ja Oulun yliopistot sekä Rockplan Ltd.

 

Suomen osuus kustannuksista

Suomen osuus kokonaiskustannuksista vahvistuu myöhemmin osallistujamaiden välisissä neuvotteluissa. Yleensä vastaavissa hankkeissa isäntämaan osuus on sen suhteellista osuutta suurempi, koska se hyötyy hankkeesta eniten. Rakentamisajan rahavirrasta merkittävä osa suuntautuisi Suomeen. Ilmaisimien käyttöajan rahavirroista voidaan esimerkkinä käyttää Sveitsissä sijaitsevaa Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskusta: CERNin toiminnot tuovat alueelle seitsemän frangia jokaista isäntävaltion sijoittamaa frangia kohden. Lisää aluetaloudellisista vaikutuksista aluevaikutusselvityksestä.

 

Lisätietoa:

Lehdistötiedote, LAGUNA-LBNO yleiskokous Helsingissä (27.9.2014) Tästä lehdistötiedotteeseen
LAGUNA-LBNO yleiskokous Helsingissä (25.-27.9.2014) Tästä kokouksen asialistaan
Huomautuksia ministeriöiden LAGUNA-päätöksen johdosta (29.12.2012) Tästä artikkeliin
LAGUNA Pyhäjärven kaupungin sivuilla Tästä nettisivulle

Yhteyshenkilöt:

Professori Jukka Maalampi, Jyväskylän yliopisto, Fysiikan laitos, jukka.maalampi (at) jyu.fi

Tutkimusjohtaja Timo Enqvist, Oulun Eteläisen instituutti, timo.enqvist (at) oulu.fi

 

Sivunavigaattori